Geri Dönüşüm Aslında Neden Geri Dönüşüm Değil?

Geri Dönüşüm Aslında Neden Geri Dönüşüm Değil?

Yangınlar, salgınlar ve diğer doğa olaylarıyla gezgenimiz bu günlerde bize önemli mesajlar veriyor. Her ne kadar tedirgin olsak da, almamız gereken ders aslında çok açık. Oluşturduğumuz bu ekonomik sistemle ekolojiye zarar verdik ve bu şekilde devam edemeyiz.

Bu zamana kadar sistemin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için yararlı olduğu iddia edilen çalışmalardan biri ise geri dönüşüm. Ancak bütün resme bakıldığında geri dönüşüm pek de etkili bir çözüm değil. Çünkü kullandığımız birçok şey aslında geri dönüştürülmeye uygun değil ve insan sağlığına zarar verebiliyor.

  • Take away için kullanılan kağıt bardakları geri dönüşüme uygun zannediyoruz. Aslında kağıt bardak, içine kaplanan ince bir plastik yüzünden geri dönüşüme uygun değil. Yeniden kullanılabilmesi için plastiği çıkaran bir makineye ihtiyaç duyuluyor. Efektif olmayan bu uygulamaya karşı, termosların her zaman favori aracımız olduğunu belirtelim. 
  • Aynı şekilde paketli gıdaların birden fazla ambalaj katmanına sahip olması, onların özel bir geri dönüşüm uygulamasına maruz kalmasını gerektiriyor. Mümkün olduğunca paketli ürünlerden kaçınarak açık ürünler tercih etmek, alışverişte kendi kaplarımızı kullanmak bu konuda yapabileceğimiz etkili uygulamalardan biri.
  • “Kirli” bir ürünün geri dönüştürülmesi çok zor. Yağlı tabaklar, pizza kutuları, kullanılmış bardaklar aslında geri dönüşüm için uygun değiller. Uygun hale getirmek için önce yıkamalısın. (Tabii içeriğindeki materyali de geri dönüşüm için uygunsa) Bu da tek kullanımlık ürünler için gereksiz su vb. kaynak masrafı demek.
  • Satın alınan her ambalajlı ürünün arkasında bir numara bulunuyor. Bu numara değeri ne kadar yüksekse, o ambalaj  geri dönüşüm için kullanışlı değil. Ancak sayı düşük olsa bile bununla bitmiyor. 

Örneğin; 1 numaraya sahip PET veya PETE sembolleştirilen sayı değeri kolaylıkla geri dönüştürülebilir bir madde ve en çok geri dönüştürülen plastik türü. Ancak PET hammaddesi masum bir içerik değil. PET; su şişesi, kavanoz, yağ şişeleri ve meşrubat şişelerinde sıkça kullanılıyor. Bu şişeler sadece tek seferlik kullanım için uygun. Tekrar kullanıldığında içine eklenen sıvıya ağır metaller ve çeşitli kimyasallar karışabiliyor. Bu tarz plastikler yerine, cam şişeler, mataralar tercih edilmeli.

Dünyayı korumak için geri dönüşümden daha fazlasını yapmak istiyorsan, günlük hayatta kullandığın plastik ürünler yerine, yerel sürdürülebilir ürünleri tercih edebilirsin.