BALMUMUNUN FAYDALARINI BİLİYOR MUSUN?

BALMUMUNUN FAYDALARINI BİLİYOR MUSUN?

Arılar tarafından bal depolamak için üretilen balmumu, kovanı enfeksiyonlardan ve kirliliğe sebep olan diğer maddelerden koruyor. Türkiye’de birçok çiftlikte doğal balmumu üretimi gerçekleştiriliyor. Mumo’larda güvenle kullandığımız ve çok sevdiğimiz balmumunun sağlığa yararlı yanlarını ve genel kullanım alanlarını paylaşmak istiyoruz.   

  • Hayvanlarla insanlar arasındaki ilişkinin evrensel düzenin önemli unsurlardan biri olduğuna inanan Mısırlılar, balmumu elde etmek için düzenli olarak arı yetiştiriciliği yapıyordu. Bu balmumunu saçlarını korumak için kullandılar. Ayrıca ölümden sonra yaşama inandıkları için, ölülerini muhafaza etmek amacıyla balmumu ile mumyaladılar.
  • Balmumu cilt için değerli, doğal nemlendiriciler içeriyor; bu nedenle kozmetik alanında çok fazla kullanılıyor. İçerisindeki nem cildin dolgun olmasını sağlıyor, ayrıca hücre yenilenmesini sağlayan A vitamini içeriyor. İyileşmeye yardımcı etken maddeleri küçük yanıklarda veya cilt hasarlarında tedavi için kullanılabiliyor. Kozmetik alanındaki diğer petrol bazlı ürünlerin aksine cildi boğmuyor ve onun rahat nefes almasını sağlıyor. (1)
  • Balmumu egzama, sedef gibi hastalıklar için doğal tedavi losyonları ve balsamlarda etken madde olarak kullanılabiliyor. Deri rahatsızlıklarıyla ilgili yapılan araştırmalarda, zararlı mikroorganizmalara balmumu eklendiğinde bu mikroorganizmaların azaldığı gözlemlenmiş. (2)
  • Vücutta oluşan ağrı ve iltihap sağlık problemlerine çözüm olarak balmumu kullanımı gündemde. Hafif seviyede görülen şişliklerde tedavi amaçlı kullanılıyor. Yapılan bir araştırmada iltihabın önlenmesi için balmumu kullanılıyor. Bu süreçte hastalardaki ağrı, eklem sertliği, fiziksel kısıtlanma gibi rahatsızlıklarda azalma olduğu belirtilmiş. (3)
  • Balmumu, içeriğindeki antibakteriyel etken sebebiyle gıdaların işlenmesinde, paketlenmesinde ve korunmasında kullanılan etkili bir madde. Gıdalardaki asitlerin etkilerine karşı koruma sağlayarak onların sağlıklı ve taze kalmasına yardımcı oluyor. Arılar ürettikleri balın taze ve güvenli kalması için böyle bir yol bulmuş olabilir.
  • Günümüzde birçok gıdanın saklanması için balmumu kullanılan yöntemler arasında. Üretilen peynirlerin uzun süre bozulmaması için balmumu ile kaplanıyor. Yine gurme lezzetler arasında yer alan Bottarga, yani kefal yumurtası sıcak balmumu ile muhafaza edilen yiyecekler arasında. 

Genel faydalarından bahsettiğimiz balmumunu, gıdaları uzun süre tazeliklerini yitirmeden güvenle saklaması için Mumo’larda da kullanıyoruz. Mumo nedir diye merak edersen, incelemek için bu linke tıklayabilirsin. Ayrıca balmumu ile ürettiğimiz mumları evde dekorasyon amaçlı keyifle kullanmanı öneriyoruz. Mumlarımızı da bu linkte bulabilirsin. Balmumu hakkında soruların ve önerilerin varsa paylaşman için bekliyoruz.

Kaynak:

1. Gene Ashburner. How To Use Beeswax And Honey To Cure Skin Problems.

2. Mixture of honey, beeswax and olive oil inhibits growth of Staphylococcus aureus and Candida albicans. Al-Waili NS. Arch Med Res. 2005 Jan-Feb;36(1):10-3.

3. Puente R, Illnait J, Mas R, Carbajal D, Mendoza S. Evaluation of the effect of D-002, a mixture of beeswax alcohols, on osteoarthritis symptoms. Korean J Intern Med. 2014 Mar;29(2):191-202.